22 dic. 2010

Karácsonyi kosár / Cesta de navidad

A karácsonyi kosár adása tipikus spanyol szokás. Mindenki akarná, midenki várja, de nem mindenki kapja. Söt akik kapják azok se egyformát kapnak. Ugyanolyat csak azok kapnak, akik egy cégnél dolgoznak, merthogy a cégek ajándéka ez a dolgozóknak. Nem mindenki kapja, mert ugye nem minden cég költ erre, illetve akik költenek azok sem ugyanannyit.
Ebböl kifolyólag a "kosarak" mérete nagyon különbözö lehet. Van olyan cég, ahol csak pár üveg bort adnak, van ahol jár mellé esetleg valami édesség is, aztán kibövülhet mindez sajtokkal, konzervekkel, borokkal és akár spanyol sonkávál is.
A kosarak mérete és értéke is nagyon különbözik, ráadásul nem csak az a lényeg, hogy mit és mennyit, hanem az is, hogy milyen minöséget kap a dolgozó.
Karácsony közeledtével egyre több helyen hallani az embereket a kosarakról csevegni: Lesz? Nem lesz? Mi lesz benne? Nagy lesz? Ki hogy viszi haza?
Én idén kaptam az elsö kosaramat, (a multinacionális cégek elönyei...) és én is nagy izgalommal vártam. A kollegáim már elöre szóltak, hogy szervezzem meg a hazacipelését, mert nagy lesz és nehéz. Valóban az volt, telis tele sok finomsággal. Íme:

Dar cesta de navidad es una costumbre muy española. Todo el mundo la quiere, todo el mundo la espera, pero no todos la reciben. Además los que la reciben tampoco la tienen iguales. Iguales reciben solo los que trabajan para la misma empresa, ya que es un regalo de la empresa a los empleados. No lo recibe todo el mundo porque no todas las empresas se gastan dinero en regalar cosas a los trabajadores y las que sí, tampoco dan la misma cantidad de dinero.
Así que el tamaño de las cestas es muy variable, además lo importante no es solamente que qué y cuánto sino también que de qué cualidad recibe el empleado.
Cuando se acercan las navidades se oye hablar cada vez más sobre las cestas: Habrá? No habrá? Qué contendrá? Será grande? Quién cómo la lleva a casa?
Para mí era la primera vez que recibí una cesta (las ventajas de trabajar en una empresa multinacional...) y lo esperaba con mucha ilusión. Mis compañeros ya me avisaron con antelación que me organice para poder llevarlo a casa porque será grande y pesará mucho. Y así era, lleno de cosas riquísimas. Mirad:

No hay comentarios:

Publicar un comentario

You might also like:

Related Posts with Thumbnails