27 nov 2009

Az emlékek könyve / El libro de la memoria

Pár napja leltem rá erre az album-könyvre és azonnal beleszerettem. Vettem is belőle rögtön két példányt, egyet anyósomnak karácsonyra, hogy kitölthessék az unokákkal együtt. Egyet pedig a másik nagymamának, és még a munkahelyemre is bevittem, hogy megmutassam a kollegámnak, mert tudom, hogy az ő anyósának és a lányának szintén egy nagyon szép ajándék lehetne karácsonyra.
De mi is ez tulajdonképpen? Nos, az El libro de la memoria, - amit én magyarra Az emlékek könyve-ként fordítanék -, szóval ez igazándiból egy album-könyv, amit a nagyszülők és az unokák együtt tölthetnek ki. Helyesebben az unokák töltik ki az albumot a nagymamák és/vagy nagypapák meséi alapján. Merthogy van külön nagymamákról és külön nagypapákról szóló változta is ennek a nagyszer könyvenk.
Remek kezdeményezésnek tartom ezt az album-könyvet arra, hogy a gyerekek jobban megismerjék a nagyszüleiket és ezzel együtt az ő korukat is. Szerintem ez egy nagyon hatásos módszer arra, hogy a gyerekek a nagyszüleik történeteit és meséit hallgatva, és képekkel illusztrálva lejegyezve első kézből kapjanak információt a történelemről, ezzel szórakozván a jelenben és ezzel segítvén őket a jövőben a tanumányaik során. Úgy gondolom, hogy az ember mindig sokkal jobban odafigyel arra, amiről már rendelkezik előzetes ismeretekkel, így biztos vagyok benne, hogy ezek a gyerekek később az iskolában sokkal figyelemesebben hallgatják majd a történelemórákat.
Már a könyv designja is nagyon szép. Elsősorban a scrapbooking technikát használták a készítése során, ami remekül illik a korhoz. Az album forma és a benne lévő rajzok, fényképek és nagyszüelink-apáink korának emlékei ideálisak arra, hogy felkeltsék az albumot kitöltő gyerekek érdeklődését.
A könyv egy nagyon szép ötvözete a múltnak, a jelennek és a jövőnek. A múlté, a nagyszülők meséi és azokon keresztül az egész család történte által, a jelené mert egy aktuális szórakozási lehetőség a gyerekeknek a nagyszüleikkel együtt, és a jövőjé, mert ezek az albumok kitöltve 10-15 év múlva hatalmas szellemi értéket képviselnek majd az egész család számára. Ráadásul elősegíti, hogy a gyerekek és a nagyszüelik között elmélyüljön a kapcsolat.
A könyvvel azonban még nincs vége a történetnek, ugyanis az alkotók egy egész programot alkottak ugyanezen cím alatt. A lényege ennek is az emlékek megőrzése és emellett az idősek és a fiatalok közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése. Szintén része a programnak az időskori betegségekre való figyelemfelhívás, így külön foglalkoznak például az Alzheimerrel is.
Bővebb információ a könyvől és az egész programról itt található. Szintén ezen a honlapon a teljes könyv on-line változata is megtekinthető. Én a képeket is innen töltöttem le.



Encontré este libro-álbum hace un par de días y enseguida me enamoré de él. Inmediatamente compré dos ejemplares una para mi suegra para navidades para que pueda hacerlo junto con sus nietos. El otro lo compré para la otra abuela de los niños y lo llevé al trabajo para enseñárselo a un compañero mío que sé que para su suegra y para su hija sería también un regalo precioso para estas navidades.
Pero que esto realmente? Pues, El libro de la memoria realmente es un libro-álbum, lo que rellenan los abuelos junto con sus nietos. Mejor dicho lo rellenan los nietos según las historias de sus abuelos y/o abuelas. Porque existe un ejemplar especial para abuelas y otro para abuelos de este maravilloso libro.
El libro-álbum me parece una iniciativa muy buena y bonita para que los niños conozcan mejor a sus abuelos y así la época de ellos. Es una forma muy eficaz de aprendizaje porque los niños escuchando las historias y cuentos de sus abuelos obtendrán información de primera mano de la historia que les servirá como diversión en el momento y cómo ayuda para los estudios en el futuro. Pienso que uno siempre pone más interés en algo sobre lo que ya tiene conocimiento previo, por lo tanto estoy segura de que estos niños escucharán más tarde en el colegio más atentamente las clases de historia.
El diseño del libro me parece también muy bonito. Principalmente se basan en la técnica llamada scrapbooking. El formato de álbum junto con los dibujos, fotos y recuerdos de la época de nuestros padres-abuelos son ideales para despertar aún más interés en los niños que están rellenando el álbum.
Por otra parte me parece que el libro es un conjunto del pasado, del presente y del futuro. Del pasado, por las historias de los abuelos y de la familia entera, del presente porque es una diversión para los nietos junto con los abuelos dando pie a establecer una relación más estrecha entre ellos y del futuro porque estos álbumes cuando estén rellenados, dentro de 10-15 años pueden tener un valor sentimental muy grande para toda la familia.
Pero con el libro en sí no se termina esta historia. Los realizadores del libro bajo el mismo título han creado un proyecto completo también. Su principal fin es guardar los recuerdos y estrechar la relación entre los mayores y los jóvenes. Llamar la antención a las enfermedades de los mayores, como puede ser el Alzheimer, forma también parte del proyecto.
Más información sobre el libro y el proyecto entero podéis encontrar aquí. En la misma página podéis echar un vistazo a la versión on-line del libro también. Mis fotos son también de esta página.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

You might also like:

Related Posts with Thumbnails